Koltó és környéke

Koltó község Máramaros megyében található, Nagybányától 10 km-re. Lakossága 2500 fő, amelynek 60% magyar nemzetiségű. A település először 1405-ben jelenik meg dokumentumokban, így Koltó már több mint 600 éves múltra tekint vissza. A település a 18. század elején került a híres Teleki család birtokába.

A ma Petőfi-Teleki múzeumként működő kastély Mária-Terézi idején épült. Legnevezetesebb tulaja Teleki Sándor, a több európai forradalmat megjárt vad gróf. Teleki volt Petőfi egyetlen arisztokrata barátja, mint ahogy Gróf Teleki Sándorhoz c. versében is megírta. Kettőjük barátsága révén töltötte Petőfi Sándor Szendrey Júliával való házasságának első heteit, a mézesheteket Koltón, a Teleki Kastélyban.

Szobor a kastely kertben

Szobor a kastély kertben

Koltón töltötte a költő élete legboldogabb időszakát, a mézesheteket. A Kastélyparkban található somfa, amely alatt lévő kőasztalnál írta Petőfi a verseit, köztük a magyar irodalom legszebb szerelmes versét, a Szeptember végén címűt. Azóta a település és a környék magyarsága minden év szeptember elején tiszteletét rója le a nagy költő előtt, hiszen minden év szeptember első hétvégéjén kerül megszervezésre a Petőfi bál.

A település a magyarság egyik legfontosabb zarándokhelye. Évente több, mint 10 000 zarándok látogatja meg a Koltót. A Teleki-Petőfi múzeum bemutatja a Kastély és a Teleki család történetét, illetve emléket állít Petőfi Sándor és Szendrey Júlia ittlétének. A Kastélyparkban több, mint 300 éves mocsári ciprus és egyéb ritka fafajták találhatók. Ugyanitt szoborpark van berendezve, ahol megtekinthető a Petőfi – Szendrey szobor. A világon először Koltón állítottak szobrot a szerelmes Petőfinek, itt volt felállítva a legelső olyan  szobor, amely a szerelmespárt együtt ábrázolja.

Koltón, az idelátogató turisták számára a legkényelmesebb szállást a Virág Panzió nyújtja. Itt megismerkedhet a kedves vendég a faluturizmus szépségeivel is. Belátást nyújtunk a hagyományos falusi gazdálkodásra, hagyományos disznóvágást tartunk, illetve egészséges, természetes háztáji hozzávalókból készült házi étellel várjuk a vendégeket. Koltóról könnyen be lehet járni az egész Máramaros megyét.

Máramaros megye (Maramures) Románia és Erdély északi részén található, északon Ukrajna, keletről Beszterce megye, délről Kolozs és Szilágy megye, nyugatról pedig Szatmár megye határolja. Összlakossága 460 000 fő, magyar lakossága 40 000 fő. Koltó a megye legnagyobb arányban magyarok lakta települése. Még nagy számban élnek magyarok Nagybányán, Szinérváralján, Szamosardón, Máramarosszigeten, Tiszahosszúmezőn. Máramaros különlegessége a természeti látványosságok.

Virág Panzió- panoráma a feketehegyi libegőről

panoráma a feketehegyi libegőről

Mármamaros természeti szépségekben gazdag, varázslatos tájait északról a Máramarosi-havasok, délnyugatról a Gutin-hegység, délkeletről pedig a Cibles határolják.

Máramaros természeti gazdagságát a területének mintegy háromnegyed részét kitevő erdők és hegyvidéki legelők alkotják. Az emberkéz alkotta jellegzetes értékek között első helyen állnak a faragott kapuk és a híres fatemplomok.

Virág Panzió- Nagybánya látkép

Nagybánya panoráma

Máramaros megyében 93 fatemplom szerepel a történelmi műemlékek listáján, mint műépítészeti érték. Ezek közül a következő nyolc áll az UNESCO védelme alatt: a barcánfalvi, a budfalvi, a deszei, a jódi, a nyárfási, a sajómezői, a rogozi és a dióshalmi.
A templomok igazi jellegzetessége a karcsú, égretörő torony, az emeletes tetőszerkezet, a fagerendákból készült épületváz, amelynek tölgy- vagy fenyőfából készült elemeit kizárólag faszögekkel rögzítik össze.

Meg kell említeni továbbá az itt élők népi kultúráját és sajátos, sokszínű népviseletét, melyek szintén felejthetetlen élményt nyújthatnak a látogatóknak. Amennyiben lehetőségünk van rá, a falvakat érdemes vasárnap vagy ünnepnapokon felkeresnünk, munkaszüneti napok délutánján egy-egy településen az egész falunépe az utcán nyüzsög.

Hasznos információ:
2006-ban új határátkelőhely nyílt Románia és Ukrajna között, amely a Máramarosszigetet Aknaszlatinával összekötő hídon található. Ennek köszönhetően a Kárpátalján kiránduló turisták egyszerűen átjuthatnak Máramarosba, majd onnan Erdély más részeibe. Mindezek mellett célszerü figyelembe venni, hogy nagyon közel fekszik Magyarországhoz, így bátran ide lehet jönni egy hosszabb hétvégére is.